Kopytka z sosem z suszonych grzybów

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.

Tak podane kopytka kojarzą mi się z dzieciństwem. Prawdę mówiąc, nie pamiętam aby w moim rodzinnym domu były podawane z innym sosem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na kopytka:
    1 kg ziemniaków,
    1 jajko,
    200 g mąki pszennej + do podsypania stolnicy,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    Na sos:
    5 garści suszonych grzybów (mieszanych),
    2 cebule,
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%,
    2 łyżki mąki
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kopytka z sosem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wyrobić ciasto na kopytka. Ciasto powinno być miękkie ale dające się formować i kroić ( w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki).
    Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na kilka części. Z każdej części formować wałek i pokroić go na ukośne kawałki.
    W garnku zagotować wodę z solą i wrzucać na nią partiami kopytka. Gotować ok 2 minut - do czasu wypłynięcia klusek na wierzch. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, przelać strumieniem zimnej wody i odkładać na talerze do odparowania.
  • 2. Grzyby zalać zimną wodą (trochę ponad litr) i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 - 50 minut. Wyjąć z wywaru, drobno pokroić, ponownie włożyć do garnka i dodać przyprawy.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i dodać do sosu.
    Całość gotować jeszcze około 15 - 20 minut. Pod koniec gotowania sos zagęścić mąką roztartą w śmietanie.
  • 3. Kopytka rozłożyć na talerzu i polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować