Kopytka z sosem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wyrobić ciasto na kopytka. Ciasto powinno być miękkie ale dające się formować i kroić ( w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki).
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na kilka części. Z każdej części formować wałek i pokroić go na ukośne kawałki.
W garnku zagotować wodę z solą i wrzucać na nią partiami kopytka. Gotować ok 2 minut - do czasu wypłynięcia klusek na wierzch. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, przelać strumieniem zimnej wody i odkładać na talerze do odparowania.
2.Grzyby zalać zimną wodą (trochę ponad litr) i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 - 50 minut. Wyjąć z wywaru, drobno pokroić, ponownie włożyć do garnka i dodać przyprawy.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i dodać do sosu.
Całość gotować jeszcze około 15 - 20 minut. Pod koniec gotowania sos zagęścić mąką roztartą w śmietanie.
Komentarze