Kopytka z sosem z boczniaków i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Kopytka i sos grzybowy doskonale do siebie pasują. Dodatek sera urozmaica proste danie i nadaje świetny smak

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kopytka
    1 kg ziemniaków
    Ok. 20 dkg mąki ziemniaczanej (mniej lub więcej zależy od ziemniaków)
    1 jajko
    Sól, pieprz

    Sos:
    25 dkg boczniaków
    1 cebula
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki mąki ½ szklanki wody zimnej

    dodatkowo 3 łyżki startej mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z sosem z boczniaków i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie . Zmielić w maszynce lub dobrze ubić. Do zimnych dodać jajko i mąkę. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i uformować z każdej wałek. Pociąć kopytka. Ugotować partiami w osolonym wrzątku. Ja gotuję tylko minutkę od wypłynięcia.
    Ugotowane kopytka przełożyć do sosu i przemieszać z nim. Posypać koprem i posypać mozarellą.

    Cebulę pokroić i zeszklić , dodać pokrojone boczniaki (jeśli są duże użyć tylko kapelusz). Grzyby przesmażyć kilka minut. Zalać gorącą wodą lub bulionem. Przykryć i gotować kilka minut. Mąkę rozrobić z wodą i wlać do grzybów. Energicznie przemieszać aby nie powstały gródki. Chwilę razem pogotować. Doprawić solą i pieprzem.

Porady

Zamiast boczniaków można użyć pieczarek lub kurek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować