Kopytka z sosem szpinakowo-marchewkowym

4.5 (165 ocen)

Tradycyjne kopytka z pełnym witamin sosem szpinakowo-marchewkowym.Największa zwolenniczką tego dania jest moja półtoraroczna córka.

Składniki:

  • Kopytka:
    0,5kg.ziemniaków
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy
    0,5szklanki mąki ziemniaczanej
    Sos szpinakowo-marchewkowy:
    150g.świeżych liści szpinaku
    2 marchewki
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    0,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego
    sol,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Sosy

Kopytka z sosem szpinakowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka:Ziemniaki obrać,umyć, ugotować na miękko z dodatkiem soli,odcedzić,osuszyć nad ogniem.
    Przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem,odstawić do ostygnięcia.
    Do ziemniaków dodać jajko oraz mąki,wyrobić dokładnie cisto.
    Odrywać po kawałku ,na stolnicy oprószonej mąką formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.
    W garnku zagotować wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.
  • 2. Sos szpinakowo-marchewkowy:Marchewki obrać ,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Liście szpinaku dokładnie umyć,osuszyć
    Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę.
    W garnku rozpuścić masło,poddusić składniki.
    Podlać rosołem,doprawić.
    Dusić do zgęstnięcia sosu.
  • 3. Kopytka rozdzielić na porcję,polać gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować