Kopytka z sosem szpinakowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka:Ziemniaki obrać,umyć, ugotować na miękko z dodatkiem soli,odcedzić,osuszyć nad ogniem.
Przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem,odstawić do ostygnięcia.
Do ziemniaków dodać jajko oraz mąki,wyrobić dokładnie cisto.
Odrywać po kawałku ,na stolnicy oprószonej mąką formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.
W garnku zagotować wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.
2.Sos szpinakowo-marchewkowy:Marchewki obrać ,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Liście szpinaku dokładnie umyć,osuszyć
Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę.
W garnku rozpuścić masło,poddusić składniki.
Podlać rosołem,doprawić.
Dusić do zgęstnięcia sosu.
3.Kopytka rozdzielić na porcję,polać gorącym sosem.
Komentarze