Kopytka z sosem serowo - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do miski. Gdy wystygną, dodajemy jajko, sól oraz 250 g mąki pszennej i zagniatamy. Przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i dalej zagniatamy wgniatając pozostałą mąkę (pozostawiamy do oprószenia kopytek 30 - 50 g). Ciasto nie powinno być zbyt gęste i nie powinno długo czekać na gotowanie, bo zrobi się rzadkie.
Ciasto dzielimy na 2 wałki o średnicy około 5 cm, spłaszczamy je i ukośnie kroimy jak typowe kopytka.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju 3 - 4 (1 łyżeczka) minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię.
Serki topione rozdrabniamy widelcem w małym rondelku lub garnuszku, dodajemy twarożek śmietankowy mieszamy, dodajemy ¼ szklanki mleka lub więcej, mieszamy. Przyprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzu, dokładnie mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając, aż utworzy się jednolity sos. Sosem serowym polewamy kopytka, posypujemy koperkiem, ewentualnie przyprawiamy grubo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubioną surówką.
Komentarze