Kopytka z sosem pieczarkowy.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne proste danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg ziemniakow,szklanka maki,jajko,sol,maka do podsypania
    Sos: cebula,30dag pieczarek,zabek czosnku,ok6lyzek kwasnej smietany,troche masla lub nargaryny,sol,pieprz,troche koperku i zielonej pietruszki

Kopytka z sosem pieczarkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
    Cebule kroimy w kostke podsmazamy ,dodajemy drobno posiekany czosnek chwile smazymy i dajemy pokrojone pieczarki,gdy odparuje nadmiar wody doprawiamy sola i pieprzem.Dodajemy wczesniej zahartowana smietane i gotujemy az sos zgestnieje.doprawiamy na koniec dajemy troche posiekanego kopru i natke.
    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praske,do wystudzonych dajemy make i jajko i zagniatamy ciasto. Dzielimy na czesci podsypujemy maka i robimy ruloniki,przyklepujemy lekko z gory,kroimy na skos i gotujemy ,od momentu wyplyniecia tylko chwile aby nam sie nie rozlecialy. Kopytka rowniez gotowac odrazu po zrobieniu,jesli ciasto jest za rzadkie mozna dodac maki ale nie za duzo bo beda twarde. Kopytka polewamy sosem .Smacznego :)

Porady

Do sosu mozna dodac kostke grzybowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy