Kopytka z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

Moja propozycja na smaczny, piątkowy obiad.

Składniki:

  • Sos: 30 dag leśnych grzybów,
    cebula
    200 ml śmietany 18%,
    2 łyżki natki pietruszki

    Kopytka: 1 kg ziemniaków
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    sól, pieprz.
    listki bazylii do dekoracji

Kopytka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Grzyby umyć, oczyścić, obgotować. Podsmażyć na oleju cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu.
  • kopytka przed ugotowaniem 2. Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Zimne obrać, zemleć w maszynce do mięsa. Wyłożyć na stolnicę podsypana mąką. Dodać mąkę i jajko, zagnieść gładkie ciasto.
  • 3. Z ciasta formować wałeczek, odcinać skośne, niewielkie kluseczki. Zagotować wodę, osolić, kluski wrzucać partiami. Gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową. Na talerzu rozłożyć kopytka, polać sosem grzybowym, udekorować bazylią. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy