Kopytka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby umyć, oczyścić, obgotować. Podsmażyć na oleju cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu.
2.Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Zimne obrać, zemleć w maszynce do mięsa. Wyłożyć na stolnicę podsypana mąką. Dodać mąkę i jajko, zagnieść gładkie ciasto.
3.Z ciasta formować wałeczek, odcinać skośne, niewielkie kluseczki. Zagotować wodę, osolić, kluski wrzucać partiami. Gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową. Na talerzu rozłożyć kopytka, polać sosem grzybowym, udekorować bazylią. Smacznego!
Komentarze