Kopytka z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

Jedno z moich ulubionych dań, kopytka z takim sosem bardzo często goszczą w moim domu. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych.

Składniki:

  • Kopytka:
    0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    130 gram maki pszennej
    Dodatkowo:
    Mąka do podsypania
    Sól
    1 łyżka oleju
    Sos grzybowy:
    0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków
    1-2 cebule
    2 łyżki smalcu
    0,5 szklanki śmietany 18%
    Sól,pieprz
    Pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Kopytka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia.
  • przygotowanie 2. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby i cebule. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekana natkę pietruszki.
  • Kopytka z sosem grzybowym 3. Kopytka układamy na talerzu, polewamy sosem grzybowym.

Komentarze

Podobne przepisy