Kopytka z pieczonej dyni piżmowej

5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kopytka z pieczonej dyni z dodatkiem marchewki, fenkułu i chili.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dynia piżmowa
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    2 papryczki chili
    fenkuł
    3 szalotki
    kilka ziaren angielskich
    kilka świeżych liści laurowych
    sól
    pieprz
    kilka ząbków czosnku
    1 cm kawałek świeżego imbiru
    0,5 cm kawałek świeżej kurkumy
    100 g masła
    gałka muszkatołowa
    około 2 - 3 szklanek mąki krupczatki

    do podania:
    rukola
    czerwony pieprz

    100 g masła
    pęczek szałwii
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dodatki

Kopytka z pieczonej dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane warzywa kroimy w duże kawałki, przekładamy je do żeliwnego garnka, dodajemy masło oraz przyprawy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Ostudzone warzywa mielimy lub przeciskamy przez praskę. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do masy warzywnej dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno łatwo się formować. W miarę potrzeby podsypujemy mąką. Z ciasta zagniatamy wałeczki, a następnie kroimy na kawałki.

    Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku. Jak wypłyną są gotowe.

    Masło rozpuszczamy dodajemy do niego listki szałwii. Masłem polewamy kopytka, posypujemy rukolą oraz czerwonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować