Kopytka z pesto z dyni i słonecznika

0 (0 ocen)

Bardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam!

Składniki:


  • Kopytka:
    500-600g ugotowanych ziemniaków
    jajko
    mąka
    oliwa lub masło do smażenia

    Pesto z dyni i słonecznika:
    1/4 miąższu z dużej dyni
    80g sera grana padano
    100g ziaren słonecznika
    sól, pieprz
    5 łyżek oliwy z oliwek
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Pesto

Kopytka z pesto z dyni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pesto: Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i podlać odrobiną wody. Dusić często mieszając, do miękkości. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, 2 łyżki odłożyć. Dynię, ser, oliwę i słonecznik przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować cienkie wałeczki i kroić kopytka. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor. Podawać z pesto dyniowym, posypanym słonecznikiem i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser grana padano Słonecznik Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować