Bardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam!
Składniki:
Kopytka:
500-600g ugotowanych ziemniaków
jajko
mąka
oliwa lub masło do smażenia
Pesto z dyni i słonecznika:
1/4 miąższu z dużej dyni
80g sera grana padano
100g ziaren słonecznika
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki do posypania
Kopytka z pesto z dyni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto: Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i podlać odrobiną wody. Dusić często mieszając, do miękkości. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, 2 łyżki odłożyć. Dynię, ser, oliwę i słonecznik przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować cienkie wałeczki i kroić kopytka. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor. Podawać z pesto dyniowym, posypanym słonecznikiem i natką.
Komentarze