Kopytka z mięsem i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie odcedzić ,jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę następnie wyłożyć na wysypaną maka stolnice formując niewielki kopiec.Do środka wbić jajka,wsypać maki i szybko wymieszać ,za pomocą dużego noża .Gdy wszystkie składniki się połączą wyrobić jednolite ciasto.Formowa wałki o średnicy 3 cm i kroić skośnie .Gotować w osolonej wodzie
2.Mięso opłukać,pokroić na drobne kawałki.Cebule obrać posiekać.Masło rozgrzać w rondelku,wrzucić mięso i cebulę ,zrumienić .Wlać bulion,oprószyć solą dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 min..Przygotować sos wg przepisu na opakowaniu,kiedy mięso miękkie wlać sos i jeszcze dusić 5 min.Kopytka wyłożyć na talerz polać sosem i posypać szczypiorkiem
Komentarze