Kopytka z mięsem i sosem

4.51 (198 ocen)

  • 1 min

Kopytka smak mojego dzieciństwa

  • 1 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,30 dag mąki pszennej,3 łyżki mąki ziemniaczanej,2 jajka,sól ,500 g mięsa wieprzowego,3 cebule,2 lyżki masła 1i 1/2 szklanki bulionu,1 torebka sosu jasnego,.szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z mięsem i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie odcedzić ,jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę następnie wyłożyć na wysypaną maka stolnice formując niewielki kopiec.Do środka wbić jajka,wsypać maki i szybko wymieszać ,za pomocą dużego noża .Gdy wszystkie składniki się połączą wyrobić jednolite ciasto.Formowa wałki o średnicy 3 cm i kroić skośnie .Gotować w osolonej wodzie
  • 2. Mięso opłukać,pokroić na drobne kawałki.Cebule obrać posiekać.Masło rozgrzać w rondelku,wrzucić mięso i cebulę ,zrumienić .Wlać bulion,oprószyć solą dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 min..Przygotować sos wg przepisu na opakowaniu,kiedy mięso miękkie wlać sos i jeszcze dusić 5 min.Kopytka wyłożyć na talerz polać sosem i posypać szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować