Kopytka z łopatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotoujemy kopytka.
ugotowane osolone ziemniaki studzimy. Ubijamy tłuczkiemlub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko, następnie mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, w takiej ilości żeby składniki się połączyły a masa nie kleiła się do rąk.Dzielimy na kilka części. Każdą rolujemy w cienki wałek, i kroimy na małe kawałki. Podsypujemy mąką, żeby kopytka się nie posklejały. Gotujemy w osolonej wodzie,po wypłynięciu na wierzch odcedzamy.
2.przygotowujemy mięso i sos.
Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, doprawiamy maggą. Smażymy do momentu aż mięso zacznie kruszeć. Wówczas doprawiamy pozostałymi przyprawami. Pod koniec dodajemy cebule pokrojone w piórka. Całość wymieszać i dusic pod przykryciem. Wytrącony w trakcie smażenia sos zalewamy szklanką wody i dodajemy kostkę mięsną winiary. Doprowadzamy do wrzenia, Przygotowujemy zaklepkę; do małego słoiczka wsypać 2 łyżki mąki pszennej i zalewamy wodą. Zakręcamy dekielek i trzepiemy słoikiem tak aby dobrze mąka się rozpuściła żeby nie było grudek. Tak przygotowana zaklepkę dodajemy do gotującego się sosu, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, Można do sosu dodać natke pietruszki.
Porady
kopytka po ugotowaniu należy okroszyć usmażoną cebulką z olejem, aby nie posklejały się . Podajemy z sosem i mięsem oraz sałatką z kiszonej kapusty lub buraczkami,
Komentarze