Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Korzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • kopytka:
    1kg obranych ziemniaków
    jajko
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    około 200-50g maki pszennej
    sól

    sos śmietanowo-grzybowy:
    300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
    ½ cebuli
    łyżka masła
    200ml słodkiej śmietanki
    100ml białego wina
    sól
    biały pieprz
    5-6 kawałków suszonych pomidorów
    garść orzechów laskowych
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 1. Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego.
    Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności od gatunku ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski.
  • Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 2. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos.
  • Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 3. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia.
  • Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 4. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę.
  • Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 5. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić.
  • Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 6. Podlać śmietanką i winem, dodać suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
    Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
    Kluski nałożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Maślak Orzechy Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować