Kopytka z kruszonką i sosem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, mocno ubijamy tłuczkiem(lub mielimy) tak żeby nie było grudek. Studzimy.
Wbijamy jajko, dodajemy mąki i sól. Wyrabiamy na gładką masę, taką żeby nie przywierała do rąk. Formujemy wałeczki grubości 3-4 cm, kroimy na mniejsze kawałki. Wodę zagotowujemy z dodatkiem oliwy, wrzucamy kopytka, gotujemy ok 5 minut.
2.Na patelnię wkładamy masło, roztapiamy, dosypujemy mąkę i cukier, mieszamy.
3.Porzeczki myjemy, odrywamy koconki , blendujemy, dodajemy cukier waniliowy. Kopytka polewamy sosem i układamy kruszonkę.
Komentarze