kopytka z kruszonką i sosem porzeczkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Słodka kruszonka i goryczka porzeczek świetnie się komponują.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    pół łyżeczki soli
    3 łyżki oliwy
    dodatkowo:
    3 łyżki masła
    2 łyżki bułki tartej
    opakowanie cukru waniliowego
    2 szklanki porzeczek czerwonych
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kopytka Dania główne

Kopytka z kruszonką i sosem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, mocno ubijamy tłuczkiem(lub mielimy) tak żeby nie było grudek. Studzimy.
    Wbijamy jajko, dodajemy mąki i sól. Wyrabiamy na gładką masę, taką żeby nie przywierała do rąk. Formujemy wałeczki grubości 3-4 cm, kroimy na mniejsze kawałki. Wodę zagotowujemy z dodatkiem oliwy, wrzucamy kopytka, gotujemy ok 5 minut.
  • 2. Na patelnię wkładamy masło, roztapiamy, dosypujemy mąkę i cukier, mieszamy.
  • 3. Porzeczki myjemy, odrywamy koconki , blendujemy, dodajemy cukier waniliowy. Kopytka polewamy sosem i układamy kruszonkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Kopytka z sosem grzybowym

To może cię zainteresować