REKLAMA

Kopytka z koperkiem

wyświetlono: 209 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Kopytka z dodatkiem świeżego koperku i pieprzu to pyszny dodatek do obiadu, który możemy serwować polane roztopionym masłem lub w towarzystwie rozmaitych sosów oraz gulaszów. Domowe kopytka są najlepsze, ponieważ są niezwykle miękkie i delikatne. Są proste w przygotowaniu, ale te najsmaczniejsze wychodzą z ziemniaków o miękkim i sypkim miąższu oraz dodaniu odpowiedniej ilości mąki. Ich smak zawsze przynosi mi miłe wspomnienia i przypomina cudowną kuchnię mojej Babci.

opublikowany: 24.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków (obranych)
    - około 220 g mąki
    - 1 jajko
    - pęczek świeżego koperku
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    - szczypta kurkumy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.
  • 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki. Na środek wbijamy jajko, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kurkumy oraz posiekany koperek. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto *.

    * Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.

    ** Przy mniej mączystych ziemniakach warto dodać do ciasta 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy lekko stężeją, polewamy je roztopionym masłem, które zapobiegnie ich sklejaniu oraz nada jeszcze lepszego smaku.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

jk Dodane przez: Jola1977-1977


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: 23ewelina 23ewelina

Kopytka z koperkiem

Postanowiłam,że do tradycyjnych kopytek dodam koperek,wyszły pyszne,mają trochę ulepszony smak.

kategoria: kartoflanka Kluski opublikowany: 23.05.2019 | wyświetlono: 478 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kulinarna Chwila 1158488847063526889279_n

Kopytka z koperkiem

Zamiast ziemniaków, do mięsa ( najlepiej do gulaszu ) można podać kopytka.

kategoria: Kluski kopytka opublikowany: 22.11.2017 | wyświetlono: 456 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Kopytka z koperkiem

Te kopytka mają smak młodych ziemniaków. Są pulchne i smaczne.

kategoria: Kluski Dania główne opublikowany: 16.05.2014 | wyświetlono: 1722 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Krzysiek_gotuje profilowe

Kopytka śmietankowe z koperkiem

Przepis Babci Stefci z Bieszczad.

kategoria: Dania główne opublikowany: 26.07.2020 | wyświetlono: 152 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marcelina Marcelina

Kopytka z fetą i koperkiem

Kopytka trochę inne niż zwykle o nieco wyraźniejszym smaku.

kategoria: kopytka Dania główne opublikowany: 25.09.2015 | wyświetlono: 815 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE