Kopytka z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Zamiast ziemniaków, do mięsa ( najlepiej do gulaszu ) można podać kopytka.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg ziemniaków
    • Sól
    • 1 szk. Mąki pszennej
    • 3 łyżeczki koperku
    • 2 jajka

Kopytka z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
  • ziemniaki 2. Po ugotowaniu ziemniaków, odlewamy wodę i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
  • jajka 3. Dodajemy jajka, sól, koperek, mąkę i zagniatamy ciasto( jak ciasto jest za rzadkie dodajemy
    mąkę ).
  • ciasto 4. Z ciasta robimy rękoma wałek po czym kroimy na kawałki.
  • kopytka 5. W garnku gotujemy wodę.
    Na gotującą wodę wrzucamy kopytka i gotujemy do chwili ich wypłynięcia na wierzch.
    Najlepiej smakują z gulaszem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy