Kopytka z kokosową posypką

0 (0 ocen)

łatwe i szybkie do zrobienia, a do tego przepyszne

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
    ok. 100 g mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli

    Okrasa:
    1/4 masła
    3 łyżki wiórek kokosowych

Kopytka z kokosową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, wbić jajko, posolić- wymieszać. Ciasto podzielić na części. Z jednej zrobić wałek, rolować. Przecinać po przekątnej na małe kawałki- w zależności jaki efekt i kształt chcemy osiągnąć. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 min. od wypłynięcia.
    Polać okrasą.

    Okrasa:
    margarynę rozpuścić, dodać wiórki, uprażyć.

Porady

Kopytka dobrze też smakują następnego dnia, odgrzewane na maśle.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy