Kopytka z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

Kopytka z kaszy jaglanej, bezglutenowe i bez pszenicy. Dla osób, które nie przepadają za jaglanką takie kopytka są świetnym sposobem na przemycenie kaszy jaglanej. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i wytrawnie

Składniki:

  • -100g surowej kaszy jaglanej
    -30g mąki kukurydzianej (najlepiej BIO) + trochę do opsypania blatu
    -10g mąki ryżowej (zmiksowany ryż na pył w mlynku do kawy)
    -10g mąki ziemniaczanej
    -1 jajko
    -sól do wersji wytrawnej/ ksylitol do wersji na słodko - ilość według preferencji
    -łyżka masła klarowanego do gotowania

Kopytka z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10s3ewi 1. -kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i studzimy
    -do kaszy dodajemy jajko wszystkie mąki i zagniatamy ciasto (jeśłi ciasto będzie się mocno kleiło należy dodać jeszcze trochę mąki ryżowej)
    -blat opsypujemy mąką
    -z ciasta kształtujemy wałeczek i kroimy kluski
    -kopytka wkładamy do garnka z wrzącą wodą, dodajemy masło, odrobinę soli i gotujemy kilka minut od wypłynięcia

Porady

Następnego dnia kopytka będą dosyć twardę, więc można je jeszcze raz włożyć do wrzątku i gotować kilka minut bądź odsmażyć na patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy