Kopytka z fasolką szparagową i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cukinie przeciąć wzdłuż na pół, posypać solą, pieprzem, i tymiankiem,
cukinie i całe nie obrane ziemniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 40 min,
warzywa odłożyć do wystygnięcia,
ziemniaki pokroić wzdłuż, wyjąć miąższ z ziemniaków i cukinii, dokładnie rozgnieść,
dodać mąkę , jajko, sól i pieprz, wyrobić ciasto ( jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodać jeszcze trochę mąki), pokroić kopytka,
2.gotować w osolonej wrzącej wodzie do chwili wypłynięcia, odlać i przelać zimną wodą,
fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki, gotować kilka minut w osolonej wrzącej wodzie, odlać i przelać zimną wodą,
marchew pokroić w paseczki, cebulę w piórka, obsmażyć na łyżce masła, dodać fasolkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
3.na talerzach ułożyć kopytka, na nich warzywa,
na patelnie dodać pozostałe masło i bułkę tartą, zrumienić,
polać bułką danie, następnie posypać parmezanem i posiekanym koperkiem
Komentarze