Kopytka z dynią w sosie prowansalskim

0 (0 ocen)

doskonaly pomysl na wykorzystanie dyni, w polaczniu z miesem i sosem lub jako samodzielne danie polane maslem

Składniki:

  • 50 dag ziemniakow
    25 dag dyni pomaranczowej
    jajko
    1- szklanka maki pszennej
    0,5 szklanki maki ziemniaczanej
    1 filet z kurczaka
    jajko
    bulka tarta do panierowania
    do sosu:
    maly koncentrat pomidorowy ziola prowansalskie, 150 ml bulionu, 2 plaskie lyzki maki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z dynią w sosie prowansalskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dyniowe kopytka w sosie prowansalskim 1. Dynię pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do rondelka, wlać 4 łyżki wody i gotować około 15-20 minut, aż zmięknie i zacznie się rozpadać tworząc gładkie pure. Zdjąć z ognia i wystudzić.

    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc na gładko, połączyć z dynią i odstawić do ostygnięcia *.

    Gdy ziemniaki i dynia wystygną dodać do nich sól i jajko. Mąkę dodawać stopniowo do momentu, gdy ciasto przestaje się kleić, ale nadal jest miękkie i elastyczne.

    Ciasto podzielić na trzy części i z każdej kolejno formować wałeczki grubości palca. Pokroić na kawałki o długości 4 cm.

    Gotować w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na talerze kazda porcje polac sosem pomidorowym z ziolami gotowym lub robionym

    fileta rozbic opanierowac i usmazyc

    przygotowac sos: koncentrat rozpuscic w bulionie dodac roztarte ok 2 lyzki maki zagotowac mieszajac dodat wg uznania ziola prowansalskie pogotowac mieszajac

Porady

kopytka sa najlepsze swierze wtedy maja piekna pomaranczowa barwe mozna podac z miesem lub same polane roztopionym maslem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować