Kopytka lekko zmodyfikowane za sprawą dodania do nich szpinaku Kopytka są smaczne – smakują jak te tradycyjne ale za to mają fajną barwę i łatki Fajny sposób na przemycenie szpinaki do diety naszych dzieci.
Kopytka z dodatkiem szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ziemniaki w mundurkach wrzucamy do wody, solimy i gotujemy do miękkości
2.Ziemniaki odcedzamy i studzimy. Obieramy je ze skórki
3.Szpinak wrzucamy do rondelka, stawiamy na gazie i dusimy do momentu jego rozmrożenia i i odparowania płynu.
4.Do ziemniaków dodajemy szpinak i całość ugniatamy . Masę wyrównujemy i dzielimy na 4 równe części – jedna wyjmujemy i odkładamy na resztę masy. Do dziury po masie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąką pszenną – tyle by zrównała się z masą. Dodajemy zółtko i wyrabiamy do uzyskania jędrnego ciasta
5.Z ciasta odrywamy porcję , wałkujemy ją na stolnicy podsypaną mąką. Kroimy kopytka.
6.Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2 min od momentu wypłynięcia.
Komentarze