Kopytka z burakiem

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Dla 5 osób

proste smaczne i inne w smaku niz te tradycyjne-polecam

  • 3 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
    - 1 jajko
    około 100 g buraków ugotowanych , ostudzonych ,startych na tarce
    1 łyzka maki ziemniacczaej
    około 200 g maki pszennej
    sól
    suszona bazylia
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dodatki

Kopytka z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, dodać staty burak,sól, mąkę ziemniaczaną i jajko oraz mąkę pszenną - na początku mniej . Jeśli ciasto się klei , należy dodać więcej mąki.
    Wymieszać wszystko, wyrobić ciasto a następnie z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować wałeczek , rolować go na dłuższy pasek na stolnicy podsypanej mąką, spłaszczać lekko i kroić na małe kawałki.
    W garnku zagotować wodę , lekko posolic i wrzucać porcjami kopytka a nastepnie gotować je około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
    Wyjmować je łyżką cedzakową na sitko , podawać gorące, udekorować miętą ,
    smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Warzywa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować