proste smaczne i inne w smaku niz te tradycyjne-polecam
3 min
Dla 5 osób
Składniki:
400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
około 100 g buraków ugotowanych , ostudzonych ,startych na tarce
1 łyzka maki ziemniacczaej
około 200 g maki pszennej
sól
suszona bazylia
mięta do dekoracji
Kopytka z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, dodać staty burak,sól, mąkę ziemniaczaną i jajko oraz mąkę pszenną - na początku mniej . Jeśli ciasto się klei , należy dodać więcej mąki.
Wymieszać wszystko, wyrobić ciasto a następnie z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować wałeczek , rolować go na dłuższy pasek na stolnicy podsypanej mąką, spłaszczać lekko i kroić na małe kawałki.
W garnku zagotować wodę , lekko posolic i wrzucać porcjami kopytka a nastepnie gotować je około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować je łyżką cedzakową na sitko , podawać gorące, udekorować miętą ,
smacznego.
Komentarze