Kopytka z bułeczką

4.5 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty i tani obiad

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    (mogą być z poprzedniego dnia)
    ok. 1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    dodatkowo:
    1/3 kostki masła
    3 łyżki oleju
    3 łyżki bułki tartej
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z bułeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na kopytka 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, sól, make i zagnieść szybko gładkie ciasto. Nie można za długo zagniatać, bo wtedy trzeba dodawać coraz więcej mąki i kopytka wyjdą twarde.
  • Kopytka 2. Ciasto ziemniaczane podzielić na mniejsze kawałki i formować wałeczki, które potem kroić na 1-2 centymetrowe kawałki. Kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Margarynę rozpuścić z dodatkiem oleju, dodać bułkę tarta i szczyptę soli i smażyć, mieszając, az do uzyskania złotego koloru. Kopytka polać bułeczką i gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować