KOPYTKA z BOBU

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Nawet osoby, które nie przepadają za bobem, ze smakiem zjedzą te zielone kopytka.

  • 10 min

Składniki:

  • 4 porcje:
    300 g bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu)
    100 g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    1 jajko

Kopytka z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka z bobu 1. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby), ostudzić i obrać, odmierzyć 300 g. Rozgnieść praską do ziemniaków, dodać sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawać mąkę mieszając łyżką. Uformować miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową mąką w razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową.

Porady

Podawać można z roztopionym masłem, solą, świeżo zmielony pieprzem, ricottą oraz miętą lub bazylią.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Komentarze

Podobne przepisy