Kopytka z masłem i bazylią

  • wyświetlono: 88 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kopytka z dodatkiem świeżej bazylii to świetny dodatek do dań głównych. Można podać je np. Z sosem grzybowym, pieczarkowym lub polane masłem.

Magster
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

1 kg ziemniaków
25 dag maki pszennej
10 dag maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
3-5 świeżych listków bazylii

Masło do polania

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka z masłem i bazylią

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić l, lekko wystudzić po czym zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praske.
  • 2. Do ziemniaków dodać resztę składników obraz bazylię zmiksowaną w blenderze, zagnieść ciasto.
  • 3. Z ciasta partiami odkrywać porcje i formować wałeczki na stolnicy podsypanej mąka. Każdy wałeczek lekko spłaszczyć nożem i kroić kopytka wielkosci 3-4 cm.
  • 4. Kopytka gotować w osolonej wodzie przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać roztopionym masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakibazyliakopytkaobiadkopytka z bazyliąprzystawka do dań głównych

Komentarze

Podobne przepisy

Ziołowe kopytka

Dodane przez: _rybka20_

Ziołowe kopytka

Bardzo lubię ten przepis na kopytka...

Kopytka ziemniaczane

Dodane przez: zielonakuchniablog

Kopytka ziemniaczane

Kopytka ziemniaczane to kolejna...

KOPYTKA

Dodane przez: Mariola123

KOPYTKA LENIWE Z TRUSKAWKAMI

Kopytka leniwe to pyszne kluski...

Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z masłem czosnkowo-ziołowym

Dodane przez: anjaa

Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane...

Każdy bez wyjątku powinien spróbować...

Słoneczne kopytka

Dodane przez: kiciax1

SŁONECZNE KOPYTKA

pyszne, mięciutkie, idealne do...

Szpinakowe kopytka

Dodane przez: Dziewczyna Informatyka

Szpinakowe kopytka

Ciekawy dodatek do obiadu, kolorowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE