Kopytka z masłem i bazylią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kopytka z dodatkiem świeżej bazylii to świetny dodatek do dań głównych. Można podać je np. Z sosem grzybowym, pieczarkowym lub polane masłem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    25 dag maki pszennej
    10 dag maki ziemniaczanej
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    3-5 świeżych listków bazylii

    Masło do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Przystawki Dodatki

Kopytka z masłem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić l, lekko wystudzić po czym zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praske.
  • 2. Do ziemniaków dodać resztę składników obraz bazylię zmiksowaną w blenderze, zagnieść ciasto.
  • 3. Z ciasta partiami odkrywać porcje i formować wałeczki na stolnicy podsypanej mąka. Każdy wałeczek lekko spłaszczyć nożem i kroić kopytka wielkosci 3-4 cm.
  • 4. Kopytka gotować w osolonej wodzie przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować