Wspaniałe kopytka w sosie z sera Gorgonzoli . Ciasto z dodatkiem pieczonego selera korzeniowego, sos z domieszką selera naciowego- wszystko bardzo smaczne i aromatyczne. jednym słowem pycha!
60 min
Składniki:
30 dag sypkich, białych ziemniaków
½ dużego selera korzeniowego
1 jajko
ca 8-10 dag mąki pszennej
2-3 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi
8 dag sera Gongorzola Dolce
100 ml śmietanki kremowej
Garść sałaty Rukli
Sól do smaku kopytek i sosu
Kopytka w sosie z gorgonzoli z dodatkiem selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinach
2. Seler umyj i upiecz w piecu
3. Przestudzone i obrane ziemniaki przeciśnij przez praskę
4. Seler obierz, pokrój i rozmiksuj
5 . Połącz ziemniaki , seler, jajko i mąkę
6. W garnku zagotuj wodę
7. Z części przygotowanego ciasta uformuj cienki wałeczek o średnicy ca 1,5 cm, pokrój na
kawałki od 2,5 cm
8. Gotowe kopytka wrzucaj partiami na wrzącą wodę i gotuj do wypłynięcia.
9. Śmietankę zagotuj i połącz z rozdrobnionym serem Gorgonzola do jego rozpuszczenia
10. Łodygi selera drobno posiekaj , przysmaż krótko na oleju.
11. Seler rozmiksuj dokładnie z częścią sosu i połącz z pozostałą częścią sosu
12. Na talerz wlej drobinę sosu oraz dodaj kopytka
13 . Potrawę udekoruj sałata i podaj.
Komentarze