Kopytka w sosie z gorgonzoli z dodatkiem selera

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe kopytka w sosie z sera Gorgonzoli . Ciasto z dodatkiem pieczonego selera korzeniowego, sos z domieszką selera naciowego- wszystko bardzo smaczne i aromatyczne. jednym słowem pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag sypkich, białych ziemniaków
    ½ dużego selera korzeniowego
    1 jajko
    ca 8-10 dag mąki pszennej
    2-3 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi
    8 dag sera Gongorzola Dolce
    100 ml śmietanki kremowej
    Garść sałaty Rukli
    Sól do smaku kopytek i sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kopytka w sosie z gorgonzoli z dodatkiem selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinach
    2. Seler umyj i upiecz w piecu
    3. Przestudzone i obrane ziemniaki przeciśnij przez praskę
    4. Seler obierz, pokrój i rozmiksuj
    5 . Połącz ziemniaki , seler, jajko i mąkę
    6. W garnku zagotuj wodę
    7. Z części przygotowanego ciasta uformuj cienki wałeczek o średnicy ca 1,5 cm, pokrój na
    kawałki od 2,5 cm
    8. Gotowe kopytka wrzucaj partiami na wrzącą wodę i gotuj do wypłynięcia.
    9. Śmietankę zagotuj i połącz z rozdrobnionym serem Gorgonzola do jego rozpuszczenia
    10. Łodygi selera drobno posiekaj , przysmaż krótko na oleju.
    11. Seler rozmiksuj dokładnie z częścią sosu i połącz z pozostałą częścią sosu
    12. Na talerz wlej drobinę sosu oraz dodaj kopytka
    13 . Potrawę udekoruj sałata i podaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować