Kopytka w sosie porowo - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić a grube plastry. Pora umyć i pokroić w półplasterki. W rondelku zeszklić pora na maśle z olejem, dodać pokrojone pieczarki, czosnek, przyprawa uniwersalna, pieprz i połowę łyżki natki.Chwilę podsmażyć.
Dolać pół szklanki wody i dusić, aż pieczarki będą miękkie (uzupełniając
odparowaną część wody). Doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna i pieprzem.
2.Zagęszczamy sos rozmieszaną mąką w 1/4 szklance wody.
Dodajemy śmietanę i mieszamy.
3.Ziemniaki mielimy w maszynce, lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i zagniatamy ciasto.
4.Na stolnicy wysypanej mąką, formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 2 cm i kroimy je na kawałki.
Partiami wkładamy kopytka do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju.
Gotujemy 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
5.Układamy na talerze i podajemy gorące z sosem porowo - pieczarkowym.
Posypujemy odłożoną natką pietruszki.
Porady
Można do sosu użyć świeże, lub mrożone grzyby leśne.
Komentarze