Kopytka w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Proste i smaczne danie.

  • 50 min

Składniki:

  • Kopytka:
    800 g ziemniaków
    2 jajka
    300 g mąki
    sól
    Sos:
    250 g pieczarek
    200 ml śmietany 18%
    200 ml bulionu warzywnego
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz

Kopytka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy na kawałki, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko, bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy razem z kopytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy