Kopytka szpinakowe z serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

smaczne , delikatne i zdrowsze niz tradycyjne, dodatkowo oprószone derem sa kremowe w smaku.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
    około 150 g mrozonego szpinaku.
    1 jajko
    około 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej *
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    sól do ziemniaków i ewentualnie do przyprawienia ciasta na kopytka
    ser zółty starty na tarce o najmniejszych oczkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Zapiekanki Ser

Kopytka szpinakowe z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażam.
    Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Odstawiam do wystudzenia.


    Ziemniaki łacze ze szpinakiem( lekko wyciskam, płyn odlewam,)dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wbijam jajko, sol.e do smaku ( lecz niekoniecznie bo ziemniaki były gotowane w wodzie z sola) i wyrabiam gładkie ciasto.

    Ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Lekko rozwłkowuje i tnę na kawałki i o długości około 3 centymetry.

    W garnku gotuję osoloną wodę. Szpinakowe kopytka wrzucam do gotującej się wody. W trakcie gotowania delikatnie mieszam drewnianą łyżką, aby kopytka nie przywarły do dna garnka. Od czasu wypłynięcia kopytek na powierzchnię, gotuję je jeszcze około 2 minut. Wykładam na sitko a nastepnie wykładam na talerze.
    Gorace posypuje startym serem,smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować