smaczne , delikatne i zdrowsze niz tradycyjne, dodatkowo oprószone derem sa kremowe w smaku.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
około 150 g mrozonego szpinaku.
1 jajko
około 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej *
3 łyżki maki ziemniaczanej
sól do ziemniaków i ewentualnie do przyprawienia ciasta na kopytka
ser zółty starty na tarce o najmniejszych oczkach
Kopytka szpinakowe z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażam.
Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Odstawiam do wystudzenia.
Ziemniaki łacze ze szpinakiem( lekko wyciskam, płyn odlewam,)dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wbijam jajko, sol.e do smaku ( lecz niekoniecznie bo ziemniaki były gotowane w wodzie z sola) i wyrabiam gładkie ciasto.
Ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Lekko rozwłkowuje i tnę na kawałki i o długości około 3 centymetry.
W garnku gotuję osoloną wodę. Szpinakowe kopytka wrzucam do gotującej się wody. W trakcie gotowania delikatnie mieszam drewnianą łyżką, aby kopytka nie przywarły do dna garnka. Od czasu wypłynięcia kopytek na powierzchnię, gotuję je jeszcze około 2 minut. Wykładam na sitko a nastepnie wykładam na talerze.
Gorace posypuje startym serem,smacznego:)
Komentarze