Kopytka ruskie

  • wyświetlono: 304 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Te kopytka zawsze przypominają mi smaki dzieciństwa i recyklingową kuchnię mojej Babci, która tworzyła je z pozostałego farszu do pierogów ruskich. Lubiłam też gdy zostawało ciasto, bo z niego powstawały smakowite podpłomyki pieczone na blasze pieca. Dzisiaj zapraszam Was na ruskie kopytka - pyszne, bardzo delikatne, ale pikantne i wyraziste w smaku. Są jak ruskie pierogi, ale bez ciasta. Doskonale smakują ze smażoną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany. Gorąco polecam! :)

Kasia Futka
  • 4 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

- 300 g ugotowanych ziemniaków*

- 250 g białego sera

- 1 mała cebula

- 3 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

- 1 łyżka masła klarowanego

* najlepsze do kopytek są stare, mączyste ziemniaki

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka ruskie

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone, ale jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Ser biały dobrze rozgniatamy lub także przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na złoto na maśle klarowanym i studzimy.
  • 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki* i ser oraz podsmażoną cebulkę. Dodajemy sól i płaską łyżeczkę czarnego pieprzu. Składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto**.

    * Ziemniaki podczas łączenia z serem powinny być już całkowicie ostudzone

    ** Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.
  • 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1 - 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

    Życzę smacznego! :)

Porady

✔ Kopytka ruskie możemy serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

✔ Ugotowane kopytka możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Najpierw układamy je na deseczce, tak, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażalnika. Następnie zamrożone już kopytka przekładamy do woreczka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kopytkakopytka ruskiekopytka z serem

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka - leniwe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane...

Tradycyjne polskie danie, które...

Kopytka w sosie pieczarkowym

Dodane przez: przepisypiotra

Dietetyczne kopytka z twarogiem

Pyszne, dietetyczne kopytka. bez...

Kopytka z sosem grzybowym

Dodane przez: czarrna

Kopytka z sosem grzybowym

Sezonowy obiadek :)

Kopytka zapiekane z gorgonzolą

Dodane przez: anetkaa

Kopytka zapiekane z gorgonzolą

Idealny przepis na wykorzystanie...

Dyniowe kopytka z imbirem

Dodane przez: Martyna1991

Dyniowe kopytka z imbirem

Smak przedstawionych kopytek mogę...

kopytka

Dodane przez: paolineczka

Kopytka z dodatkiem szpinaku

Kopytka lekko zmodyfikowane za...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE