Kopytka na maślance

4.49 (183 ocen)

Dzięki maślance kopytka są nie zwykle delikatne i ciekawe w smaku :)

Składniki:

  • 1/2 kg. ugotowanych ziemniaków
    1/ 2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki maślanki naturalnej
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru

    Maka do posypania deski
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę , dodajemy mąkę , jajko , maślankę sól i cukier. Wyrabiamy rękoma ciasto
  • wałeczki ciasta 2. Na deskę wysypujemy troszkę mąki , formujemy rękoma kulki , a następnie robimy wałeczki , turlając je po desce.
  • 3. W garnku zagotowujemy wodę - tyle by zakryła kopytka.
  • kopytka przed ugotowaniem 4. Wałeczki ciasta kroimy na ukos w kawałki-wrzucamy na wrzątek , gotujemy do wypłynięcia.
  • 5. Wyjmujemy na sitko do ocieknięcia z wody.

Porady

Co pół kg ziemniaków zwiększy proporcję np. na 1 kg ziemniaków 4 łyżki maślanki , 2 jajka itp... Takie kopytka możemy jeść ze śmietaną , jogurtem lub cukrem. ( Wersja słona skwarki/ kiełbasa z cebulą raczej do nich nie pasuję )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować