Kopytka, kluski leniwe z ziemniakami

5 (189 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Danie proste, a przy tym bardzo smaczne. Może być podstawą wielu dań i dodatkiem do różnych sosów.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    200 g mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    Masło
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dodatki

Kopytka, kluski leniwe z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Mąkę przesiać i połączyć z ziemniakami. Dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, pociąć na ukośne kawałki. Ręce i nóż można obsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło.
    Kopytka ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Kopytka przełożyć na talerz, podać z ulubionym dodatkami, np. z topionym masłem czy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

5 (152 ocen)

kluski leniwe

To może cię zainteresować