Kopytka inaczej

  • wyświetlono: 1707 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Łatwe, szybkie w przygotowaniu, tzw " coś z niczego". Ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia w połączeniu ze zwykłym pasztetem, konserwą czy nawet żółtym serem tworzą smaczne i tanie danie.

  • 25min

Składniki

-ziemniaki -1.5 kg
-mąka pszenna- 2.5 szklanki( około)
-jajko- 1
-w zależności od tego co mamy w lodówce: pasztet,konserwa,ser.
-sól- łyżka
-cebula- 1 średnia
-olej

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka inaczej

  • wałek kroimy na mniejsze części1. Ciasto:
    - ziemniaki mielimy przez maszynkę
    - dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy ciasto.
    - odkrajamy kawałek i formujemy wałek i kroimy go na mniejsze części.
    - każdą część spłaszczamy i dodajemy na środek łyżeczkę nadzienia.
    -formujemy kulkę
    Rzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Gotujemy partiami, żeby się nie posklejały.Od momentu wypłynięcia na wodzie gotujemy około 2 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w kostkę,rumienimy na oliwie. Gotowe kopytka okraszamy cebulką.

Porady

Dobrze też smakują z sosem pieczarkowym. Ciasto powinno być zwarte i plastyczne, nie powinno kleić się do rąk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmama_mnie_nauczylaNa każdą porę roku i okazję

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka

Dodane przez: bogusia82

Kopytka

Domowe kopytka to doskonały dodatek...

Kopytka

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Kopytka

Przepis jak przygotować, kopytka...

kopytka

Dodane przez: Bellapi

Kopytka

Smak dzieciństwa mojej babci. Zawsze...

Kopytka

Dodane przez: Agiatis

Kopytka

Jest to danie niezwykle łatwe i...

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

Kopytka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kopytka

Przepis na mięciutkie i pulchne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE