Kopytka dyniowe w maśle szałwiowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka!Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad.

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:

    * miąsz z dyni – 300 g

    * jajko – 1 szt

    * mąka pszenna – 6 czubatych łyżek

    * mąka ziemniaczana – 2 łyżki

    * gałka muszkatałowa

    * sól

    * pieprz



    DODATKOWO:

    * masło

    * świeża szałwia

Kopytka dyniowe w maśle szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Dynię kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 45 minut ( do miękkości ).

    Po tym czasie miksujemy i studzimy.

    Dodajemy jajko, mąki i przyprawy.

    Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.

    Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką.

    Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy pod ukosem na kopytka.

    Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szałwię, podsmażamy , by wydobyć aromat.

    Wkładamy kopytka i przesmażamy kilka minut.

    Podajemy gorące posypane pieprzem.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy