Kopytka dyniowe

  • wyświetlono: 341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kopytka z dodatkiem dyni, sera żółtego i gałki muszkatołowej. Bardzo aromatyczne i smaczne.

W_poszukiwaniu_inspiracji

Składniki

- 6 średnich ziemniaków
- szklanka puree z dyni
- 2 jajka
- 6 łyżek tartego ementalera
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka mielona
- pieprz
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 opakowania mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka dyniowe

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Ostudzić (muszą być zimne!). Rozgnieść na puree i wymieszać z puree z dyni, jajkami i ementalerem. Doprawić, dodać mąkę ziemniaczaną i zagniatać, dodając mąkę pszenną do czasu, aż ciasto będzie się jedynie delikatnie klejące i będzie się ładnie formowało. Stolnicę wysypać mąką, a ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałeczek i pociąć na 1,5-2 cm kawałki - kopytka. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z klarowanym masełkiem lub okrasą z boczku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadkopytkakuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka

Dodane przez: Futka

Kopytka

Propozycja na moje ulubione, delikatne...

image-0oiv0od

Dodane przez: Misiaczek53

kopytka

Bardzo lubię robić kopytka. Jest...

Kopytka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kopytka

Kopytka znane są i lubiane chyba...

kopytka

Dodane przez: Bellapi

Kopytka

Smak dzieciństwa mojej babci. Zawsze...

Kopytka

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Kopytka

Przepis jak przygotować, kopytka...

kop

Dodane przez: dusiowa

Kopytka

Kopytka to dla mnie najpyszniejsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE