Kopytka dyniowe

  • wyświetlono: 277 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najczęściej kopytka podsmażam na maśle a moje dzieci jedzą je z miodem i cynamonem.

1dd

Składniki

50 dag ziemniaków
25 dag dyni warzonej po oczyszczeniu
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
masło do polania

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka dyniowe

  • 1. Dynię kroimy na małe kawałki dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy do miękkości( aż się całkowicie rozpadnie i powstanie puree) i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki łączymy z dynią , dodajemy jajko i obie mąki. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicę tworzymy wałek z ciasta, kroimy w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy ostygną podsmażamy na maśle na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakopytkaDyniasezon na dyniękopytka dyniowekopytka z dyni

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka

Dodane przez: Futka

Kopytka

Propozycja na moje ulubione, delikatne...

image-0oiv0od

Dodane przez: Misiaczek53

kopytka

Bardzo lubię robić kopytka. Jest...

Kopytka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kopytka

Kopytka znane są i lubiane chyba...

Kopytka

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Kopytka

Przepis jak przygotować, kopytka...

kopytka

Dodane przez: Bellapi

Kopytka

Smak dzieciństwa mojej babci. Zawsze...

kop

Dodane przez: dusiowa

Kopytka

Kopytka to dla mnie najpyszniejsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE