Kopytka dyniowe

0 (0 ocen)

Najczęściej kopytka podsmażam na maśle a moje dzieci jedzą je z miodem i cynamonem.

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
    25 dag dyni warzonej po oczyszczeniu
    1 jajko
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mąki pszennej
    masło do polania

Kopytka dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na małe kawałki dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy do miękkości( aż się całkowicie rozpadnie i powstanie puree) i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki łączymy z dynią , dodajemy jajko i obie mąki. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicę tworzymy wałek z ciasta, kroimy w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy ostygną podsmażamy na maśle na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy