Kopytka czosnkowo-pieprzowe

5 (168 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam dania z ziemniaków , kopytka są jednym z moich ulubionych, przypominają mi dzieciństwo.Tak przygotowane robiłam po raz pierwszy , mają bardzo ciekawy smak :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka pieprzu białego
    mąka do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka czosnkowo-pieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka 1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę , dodajemy mąkę ,wyrabiamy chwilę.
    W masie robimy dołek- dodajemy jajko i przyprawy.
    Ciasto wyrabiamy dokładnie ( gdyby się kleiło , możemy dodać jeszcze troszkę mąki)
    Stolnicę posypujemy mąką , masę dzielimy na parę mniejszych kawałków.
    Formujemy wałeczki, kroimy ukośne "kopytka"
    Wkładamy porcjami do gotującej wody z odrobiną soli i oleju.

Porady

Świeżo ugotowane kopytka podajemy z podsmażoną kiełbasą z cebulką, a gdy zostaną nam na drugi dzień smażymy je na złoty kolor i podajemy z ketchupem czy innym ulubionym sosem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować