Kopytka cebulowe w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepisy na obiady na cały miesiąc wraz z listą zakupów tylko w magazynie „Sól i Pieprz”. To jeden z przepisów z nowego, odświeżonego wydania magazynu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 25 dag mąki
    • 1 jajko • 1 cebula
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól, mielony różowy pieprz
    • masło

    Sos:
    • 40 g świeżych (lub suszonych) grzybów
    • 200 ml wody
    • 150 ml mleka
    • 1 łyżka zasmażki lub zagęstnika do sosów
    • 200 ml śmietany
    • biały pieprz
    • sól

    Oraz: 2 garści roszponki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka cebulowe w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone zalać wodą i odstawić na ok. 30 minut. Gotować bez przykrycia, aż płyn zredukuje się o ok. 1/3. Do drugiego garnka wlać mleko, dodać zasmażkę i chwilę gotować na małym ogniu. Dodać grzyby razem z wodą, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na odrobinie masła. Wystudzić i dodać do ziemniaków razem z natką pietruszki, jajkiem i mąką. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie.
  • 3. Na oprószonej mąką stolnicy uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić w romby. Wkładać na osolony wrzątek, gotować ok. 3 minut od wypłynięcia. Kopytka rozłożyć na talerzach i polać sosem. Oprószyć pieprzem i rozłożyć liście roszponki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować