Kopytka bazyliowe z kurczakiem w sosie jogurtowo-czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, aromatyczne kopytka wspaniale się komponują z delikatnym mięsem z piersi kurczaka, całość dopełnia sos jogurtowo-czosnkowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kopytka:

    - 1 kg ziemniaków

    - 2 szklanki mąki pszennej

    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    - 2 jajka

    - sól

    - 1 pełna łyżka bazylii suszonej

    - trochę maki do podsypywania


    Kurczak w sosie jogurtowo-czosnkowym:

    - 2 piersi z kurczaka

    - 100-150 g jogurtu naturalnego

    - przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany,

    - 2 ząbki czosnku

    - 2 liście laurowe

    - 2 serki topione kremowe

Kopytka bazyliowe z kurczakiem w sosie jogurtowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13d27rd 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, obie mąki, bazylię i sól, zagnieść. Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski. Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.
  • 2. Mięso pokroić na małe kawałki, zalać wodą, dodać liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie dodać jogurt i przyprawy. Odlać trochę gorącego sosu do szklanki, dodać serki topione i rozgnieść widelcem, wlać do pozostałego sosu i chwilę pogotować. Gotowym sosem polać przygotowane kopytka. Podawać z surówką.

Komentarze

Podobne przepisy