Kopytka

5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Smak dzieciństwa mojej babci. Zawsze gdy u niej gościłam, były kopytka wg tego przepisu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 - 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
    20 dag mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 - 2 łyki oliwy
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne Jajko

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
    Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż masa będzie jednolita.
    Następnie odkrawamy po kawałku formujemy wałek i odcinamy po ukosie nożem.
    Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli.
    Gotujemy do momentu wypłynięcia.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować