Kopytka

  • wyświetlono: 637 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki, chyba każdy je zna :) Mogą być dodatkiem do drugiego dania lub jako samodzielne bezmięsne danie. Dla mnie najlepsze, najsmaczniejsze smażone na smalcu. Chrupiąca, przypieczona skórka i miękki środek to jest to :) Smacznego :)

jaja
  • 120min

Składniki

- 2kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- 2 jajka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Do gorących ziemniaków dodać masło, pieprz do smaku i całość podusić tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić do ostygnięcia
  • 3. W ugotowanych, ostygniętych ziemniakach zrobić wgłębienie, wbić jajka dodać przesiane mąki, szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto
  • 4. Z kawałków ciasta tworzyć ruloniki i pokroić je na mniejsze kawałki.
  • 5. Kopytka gotować w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Przepłukać zimną wodą, podawać od razu z roztopionym masłem lub podsmażane na patelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamama_mnie_nauczylakopytkakluseczkiwegetariańskiebezmięsnedodatek do obiadu
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1dmfi90

Dodane przez: weronikas

kopytka

Gdy zostaje mi większa porcja ziemniaków...

Kopytka

Dodane przez: bogusia82

Kopytka

Domowe kopytka to doskonały dodatek...

Kopytka

Dodane przez: Agiatis

Kopytka

Jest to danie niezwykle łatwe i...

kopytka

Dodane przez: Nina80

kopytka

Kopytka pamięta każdy z dzieciństwa,...

Kopytka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kopytka

Przepis na mięciutkie i pulchne...

Kopytka

Dodane przez: Gregorhspeed

Kopytka

Tradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni...