Kopytka

  • wyświetlono: 664 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowe kopytka to doskonały dodatek do wielu dań zamiast tradycyjnych ziemniaków. Ja bardzo lubię je z różnymi sosami, szczególnie z grzybowymi.

bogusia82

Składniki

1 kilogram ugotowanych ziemniaków
2 jajka
250 gram maki pszennej
Dodatkowo:
Mąka do podsypania
Sól
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka

  • 1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub praskę do ziemniaków, przekładamy na stolnicę, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto na kopytka. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w cienkie wałeczki podsypując mąką. Ostrym nożem kroimy małe kopytka, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylakluskikopytkaobiaddodatek do obiadusmaczny obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Kopytka

Przepyszne odsmażane kopytka ,...

kopytka z cebulką

Dodane przez: danusia19671

Kopytka

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu,...

image-0lujjuc

Dodane przez: joanna1974

Kopytka

Z nadwyżki ugotowanych ziemniaków...

image-1dmfi90

Dodane przez: weronikas

kopytka

Gdy zostaje mi większa porcja ziemniaków...

kopytka

Dodane przez: Nina80

kopytka

Kopytka pamięta każdy z dzieciństwa,...

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE