REKLAMA

Kopytka

wyświetlono: 785 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Przepis jak przygotować, kopytka wraz z filmem.

opublikowany: 11.12.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    30 dag mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    jajo
    sól
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Jak zrobić kopytka 1. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde.
    Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek .
    Gotowe podawać do drugich dań lub ze skwarkami z boczku lub kiełbasy.
    Najlepiej podawać ciepłe, ale jeżeli zostaną, można podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Wiadomo że będzie to dodatkowa porcja pustych kalorii w postaci tłuszczu, ale czasami można sobie na to pozwolić. Przyznam się że mi nawet wtedy bardziej smakują.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kasiunia860 Moje zdjęcie

Kopytka

Kopytka najczęściej podaję z bigosem.

kategoria: kopytka Dania główne opublikowany: 06.01.2015 | wyświetlono: 2171 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Jaga85 Jaga85

Bazyliowe kopytka

Kopytka te doskonale nadają się jako dodatek do mięs. Ja jednak najbardziej lubię je jeść polane po prostu masłem!

kategoria: kopytka Dania główne opublikowany: 05.06.2014 | wyświetlono: 14765 Książki kucharskie: 22 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE