Kopytka

  • wyświetlono: 466 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis jak przygotować, kopytka wraz z filmem.

Elzbieta Majkowska
  • 5 porcje
  • 90min

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajo
sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka

  • Jak zrobić kopytka1. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde.
    Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek .
    Gotowe podawać do drugich dań lub ze skwarkami z boczku lub kiełbasy.
    Najlepiej podawać ciepłe, ale jeżeli zostaną, można podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Wiadomo że będzie to dodatkowa porcja pustych kalorii w postaci tłuszczu, ale czasami można sobie na to pozwolić. Przyznam się że mi nawet wtedy bardziej smakują.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kluskikopytkafilm jak przygotowac kopytka
 

Komentarze

Podobne przepisy

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

kopytka

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Kopytka

Mam dla Was podstawowy, sprawdzony,...

Kopytka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kopytka

Najprostsze i najsmaczniejsze.

Kopytka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kopytka

Kopytka znane są i lubiane chyba...

image-281mx9u

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kopytka

Doskonały sposób na wykorzystanie...

image-1dmfi90

Dodane przez: weronikas

kopytka

Gdy zostaje mi większa porcja ziemniaków...