Kopytka

4.5 (179 ocen)

  • 20 min

Mój przepis na idealne i rozpływające się w ustach kopytka, który nigdy mnie nie zawiódł. Kopytka wyśmienicie smakują z sosami oraz są idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Można je też jadać na słodko ze śmietaną i cukrem, lub owocami.

  • 20 min

Składniki:

  • -1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
    -1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    -2 jaja
    -1 łyżka soli
    -woda do ugotowania kopytek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne Dodatki

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Wstawiamy wodę z solą do ugotowania kopytek, aby już wrzała kiedy będą pokrojone. Ziemniaki rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Dodajemy mąkę, jaja i zagniatamy ciasto. Ciasto lekko lepi się do rąk, ale nie dosypujmy więcej mąki. Dzięki temu kopytka będą delikatne i rozpływające się w ustach.
  • 2 2. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej części formujemy wałeczek.
  • 3 3. Wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy ukośnie w kopytka. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię (około 2 minuty).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować