Kopytka

  • wyświetlono: 1155 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mój przepis na idealne i rozpływające się w ustach kopytka, który nigdy mnie nie zawiódł. Kopytka wyśmienicie smakują z sosami oraz są idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Można je też jadać na słodko ze śmietaną i cukrem, lub owocami.

ja
  • 20min

Składniki

-1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
-1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-2 jaja
-1 łyżka soli
-woda do ugotowania kopytek

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka

  • 11. Wstawiamy wodę z solą do ugotowania kopytek, aby już wrzała kiedy będą pokrojone. Ziemniaki rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Dodajemy mąkę, jaja i zagniatamy ciasto. Ciasto lekko lepi się do rąk, ale nie dosypujmy więcej mąki. Dzięki temu kopytka będą delikatne i rozpływające się w ustach.
  • 22. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej części formujemy wałeczek.
  • 33. Wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy ukośnie w kopytka. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię (około 2 minuty).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadszkola_babciDrugie danieziemniakikluskikopytkaobiaddo obiadudanie z ziemniakówsmaki dzieciństwakopytka jak u babciidealne kopytka

Komentarze

Podobne przepisy

kopytka z cebulką

Dodane przez: danusia19671

Kopytka

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu,...

image-0lujjuc

Dodane przez: joanna1974

Kopytka

Z nadwyżki ugotowanych ziemniaków...

Kopytka

Dodane przez: bogusia82

Kopytka

Domowe kopytka to doskonały dodatek...

image-1dmfi90

Dodane przez: weronikas

kopytka

Gdy zostaje mi większa porcja ziemniaków...

kopytka

Dodane przez: Nina80

kopytka

Kopytka pamięta każdy z dzieciństwa,...

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE