Kopytka

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Przepyszne odsmażane kopytka , zrobione wg. sekretnych rad ukochanej Babci.Mięciutkie , puszyste , delikatne - zawsze się udają!

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    * ugotowane ziemniaki - 1 kg
    * mąka pszenna - od 150 g - 250 g
    * mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    * jajko - 1 szt
    * sól - 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ).

    Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.

    Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.

    Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

    Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.

    Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.

    Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.

    Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde!

    Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki.

    Kroimy na kopytka / pod skosem.

    Wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

    Podajemy np. z masełkiem i cukrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować