Kopytka

  • wyświetlono: 558 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu, to na drugi dzień robię z nich kopytka.

danusia19671
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

- mąka: 2 szklanki
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- jajka: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
- Kiełbasa pokrojona w kostkę i podsmażona z cebulą: 50 gramów
- tłuszcz do cebuli kieliszek: 1 sztuka
- cebula obrana i zrumieniona na tłuszczu: 2 sztuki
- ziemniaki obrane i ugotowane: 1.6 kilograma

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka

  • 1. Ugotowane ziemniaki, przepuścić przez maszynkę.
    Do ziemniaków dodać, jajko, obie mąki.
    Wyrobić ciasto, formować podłużne wałeczki i kroić je po skosie.
    Wrzucać od razu na wrzącą i osoloną wodę.
    Gotować 4 minuty od wypłynięcia kopytek.
    Gorące kopytka wyjąć na talerze i polać tłuszczem z kiełbasą i cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakiobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Kopytka

Przepis jak przygotować, kopytka...

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

kopytka

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Kopytka

Mam dla Was podstawowy, sprawdzony,...

Kopytka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kopytka

Najprostsze i najsmaczniejsze.

Kopytka

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Kopytka

Przepyszne odsmażane kopytka ,...

Kopytka

Dodane przez: ilka_86

Kopytka

To rodzaj ciasta ziemniaczanego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE