Kopytka

  • wyświetlono: 862 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest to danie niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. Kopytka mogą być daniem głównym – podawane ze skwarkami lub roztopionym masłem. My lubimy je z kotletami: mielonym lub schabowym.

13245297_1154231471275341_6923806707503637245_n
  • 3 porcje
  • Łatwy

Składniki

- ugotowane ziemniaki: 1200 gramów
- mąka pszenna: 10 łyżek
- Jajko: 1 sztuka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka

  • 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, ugniatamy dzielimy na 4 części i do 1/4 wsypujemy mąkę ( u mnie wyszło 10 czubatych łyżek), dodajemy jajko - wyrabiamy ciasto
  • Kroimy ciasto na kopytka2. ciasto dzielimy na części robimy "węża" i kroimy na około 4cm kawałki
  • Gotujemy kopytka3. Gotujemy w osolonym wrzątku ( ja dodaję łyżkę oleju do wody, co zapobiega sklejaniu się kopytek)
    Czas gotowania to około 2 minut od momentu wypłynięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kopytkaobiadPrzyślij Przepis
 

Komentarze

Podobne przepisy

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

kopytka

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Kopytka

Mam dla Was podstawowy, sprawdzony,...

kopytka z cebulką

Dodane przez: danusia19671

Kopytka

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu,...

Kopytka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kopytka

Najprostsze i najsmaczniejsze.

Kopytka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kopytka

Kopytka znane są i lubiane chyba...

Kopytka

Dodane przez: ilka_86

Kopytka

To rodzaj ciasta ziemniaczanego...