Kopytka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Przepis na kopytka ze skwarkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    400 g mąki pszennej
    2 jajka
    szczypta soli
    3 łyżki oleju
    3 kiełbasy śląskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde.
    Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek .
    Gotowe podawać do drugich dań lub ze skwarkami z boczku lub kiełbasy.
    Najlepiej podawać ciepłe, ale jeżeli zostaną, można podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Wiadomo że będzie to dodatkowa porcja pustych kalorii w postaci tłuszczu, ale czasami można sobie na to pozwolić. Przyznam się że mi nawet wtedy bardziej smakują.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować