Kopiec Kreta z budyniem

4.5 (191 ocen)

Aksamitne ciasto czekoladowe z dodatkiem kremowej masy śmietanowej z niespodzianką w środku.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    1margaryna
    1szkl. cukru
    3łyżki kakao
    1/2szkl. wody
    1cukier waniliowy
    2szkl. mąki pszennej
    5średnich jaj
    1,5łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    500ml kremówki
    5łyżek cukru pudru
    6bananów
    3łyżki żelatyny(na 1/3szkl. wrzątku wody)

    Masa bananowa:
    1budyń waniliowy
    1galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Kopiec kreta z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Margarynę roztapiamy, dodajemy wodę, następnie cukry oraz kakao-zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksuj. Białka ubij na puch i dodaj do masy-wymieszaj ręcznie. Piec 35-40min. w 180C. Blaszka 24x34. Po upieczeniu zetnij cienką warstwę i pokrusz.
  • 2. Masa śmietanowa: Kremówkę ubij na puch dodając cukier puder. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie-tężejącą połącz z masą. Połowę masy wylej na ciasto, połóż obrane banany, nakryj resztą kremówki.
  • 3. Masa budyniowa: Budyń rozpuść w 1/2szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj-wlej mieszankę budyniową, ugotuj budyń i ostudź.
    Galaretkę rozpuść w 1/2szkl. wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia. Połącz z masą-zmiksuj. Gotową masę wyłóż na masę śmietanową.
  • 4. Kruszonką posyp ciasto. Schłodź.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować