Kopiec kreta z bananami

5 (157 ocen)

Po pierwszej próbie wypieku, ciasto to zrobiło furorę na naszym stole. Z pewnością zagości u nas jeszcze nie raz.. :)

Składniki:

  • 200 g masła
    200 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    230 g cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    125 ml mleka
    1/2 łyżeczki soli
    500 ml śmietany 30%
    2 śmietan- fiksy
    2 łyżeczki cukru pudru
    tabliczka mlecznej czekolady startej na grubych oczkach
    3 banany
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopiec kreta z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i mleko podgrzewamy, do rozpuszczenia margaryny. Dodajemy kakao, cukier i cukier waniliowy. Przestudzamy. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy, po czym dodajemy do masy, mieszając delikatnie. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec, dodawać stopniowo ubite na sztywno z solą białka.
    Tortownicę 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, zostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu ciasta, wykrawamy jego środek ( rezerwujemy go na posypkę), zostawiając ok. 1cm z brzegu, oraz 1,5cm u dołu. Banany obieramy i kroimy w plasterki, po czym układamy w wykrojonym miejscu.
  • 2. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na ciasto, tworząc kopułę. Resztę ciasta, które zostało po wydrążeniu, kruszymy i posypujemy nim całą górę. Wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować