Kopiec kreta z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i mleko podgrzewamy, do rozpuszczenia margaryny. Dodajemy kakao, cukier i cukier waniliowy. Przestudzamy. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy, po czym dodajemy do masy, mieszając delikatnie. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec, dodawać stopniowo ubite na sztywno z solą białka.
Tortownicę 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, zostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu ciasta, wykrawamy jego środek ( rezerwujemy go na posypkę), zostawiając ok. 1cm z brzegu, oraz 1,5cm u dołu. Banany obieramy i kroimy w plasterki, po czym układamy w wykrojonym miejscu.
2.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na ciasto, tworząc kopułę. Resztę ciasta, które zostało po wydrążeniu, kruszymy i posypujemy nim całą górę. Wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Komentarze