Kopiec kreta

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Owoce w kopcu kreta można zastąpić np. truskawkami.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 12.5 dekagrama
    - cukier: 0.5 szklanki
    - jaja (oddzielone): 2 sztuki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - zimna woda: 0.33 szklanki
    - kakao: 2 łyżki

    - śmietana kremówka 30 %: 500 mililitrów
    - śmietana fix: 2 sztuki
    - cukier: 1.5 łyżki
    - gorzka czekolada: 1 sztuka
    - banan duży: 1.5 sztuki

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z wodą, cukrem, i kakao roztopić w rondelku i ostudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia połączyć. Z białek ubić pianę. Do mąki dodać żółtka, zimną masę, wymieszać. Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na tortownicę (ja wyłożyłam pergaminem). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30 min. Z ostudzonego ciasta 1,5 cm od brzegu, na głębokość 0,5-1 cm wydrążamy ciasto i odkładamy na bok. Dziurę po cieście wykładamy pokrojonym bananem.
  • 2. Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Śmietany ubić z cukrem i fixami. Śmietanę delikatnie wymieszać z wiórkami czekolady. Ubitą śmietanę wykładać na ciasto formując kopiec, następnie posypać równomiernie rozkruszonym ciastem. Gotowe ciasto przykryć i przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy